Na Facebooku opět pobíhá hoax týkající se soukromí. A je extrémně nesmyslný a navíc škodlivý

Není měsíce, aby se neobjevil nějaký hoax, který těží z důvěřivosti a neznalosti lidí na Facebooku. Zpravidla se objeví nejprve v anglické podobě, poté ho někdo přeloží do češtiny a začne žít novým životem. Jeden čerstvý příklad je tu

vsem mym pratelum na FB: Vzhledem ke stavajicim zmenam FB muze kdokoliv videt vase soukromi skrz pratele, ktere mate spolecne. Staci, kdyz nekdo takovy komentuje nebo dava palec vasim komentarum. Neni mym umyslem vse sirit nekontrolovane mezi kohokoliv, ale sam to neovlivnim diky nastaveni FB. Proto PROSIM udelejte nasledujici… najedte na moje jmeno v tomto statusu, neklikejte. Nabehne okno, be z klikani najedte na „FRIENDS – PŘÁTELÉ“, potom na „SETTINGS – NASTAVENÍ“ a objevi se seznam s nabidkou. Kliknete na „COMMENTS & LIKE – KOMENTÁŘE A TO SE MI LIBÍ“ a fajfka zmizi. Diky tomu zustanou me veskere komentare mezi prateli, rodinou a nebudou naprosto verejne. Tisicere diky! Pokud chcete chranit alespon castecne i sve soukromi, sdilejte navod mezi sve pratele…

Koluje i jiná, podstatně zábavnější varianta – je z ní zjevné, že někdo použil něco jako Google Translate nebo Bing Translate 🙂

Všem kamarádkám FB, může vás žádám o Udělejte něco pro mě: Já chci zůstat s vámi SOUKROMĚ připojené. Avšak s nedávné změny v FB, veřejnost dnes vidí aktivity v každé zdi. To se stane, když náš přítel přida „to se mi libí“ nebo „komentář“, automaticky, že jejich přátelé uvidí naše příspěvky také. Bohužel nemůžeme změnit toto nastavení sami protože Facebook to nakonfiguroval tímto způsobem. Takže potřebuji vaši pomoc. Pouze vy můžete to pro mě.
Prosím Umístěte myš nad mé jméno výše (Neklepejte na tlačítko), objeví se okno, pohyb myší na „Přátelé“ (také bez klepnutí), pak na „Nastavení“, klepněte sem a seznam objeví. Klepnutím ZRUŠTE zaškrtnutí „Komentáře & jako“ a fotografie.
Tímto způsobem, moje činnost mezi své přátele již bude veřejné, ale stále ještě možné vidět přátele. Mnohokrát děkuji! Vložte to na stěnu, takže vaše kontakty bude následovat také, to znamená, pokud vám záleží na vaše soukromí. To trvá asi minutu.

Nic než typický hoax – vaše soukromí nemůže nikdo vidět tím že „komentuje nebo dává palec vašim komentářům“. Bohužel, a to je hodně nešťastné, to co navrhuje jako „řešení“ je ve skutečnosti škodlivé.

Krok první

Pokud vykonáte uvedený postup, tj. najedete si na konkrétního člověka u příspěvku či komentáře, vyberete Friends (Přátelé) a poté Settings (Nastavení) ,tak se dostanete na to, jak hodně budete od tohoto svého přítele/přítelkyně vidět příspěvky,  které na Facebook vkládá. Jakkoliv může být například užitečné si zde odškrtnout Games (Hry), tak určitě není nejlepší nápad si rušit právě Comments and Likes (Komentáře a To se mi líbí). Všimněte si, že zde můžete nastavit i to, jakou „frekvenci“ příspěvků vám bude (od tohoto konkrétního člověka) Facebook ukazovat (Vše, většinu a Pouze důležité).

Mimochodem, všimněte si, že v prvním kroku můžete zcela potlačit příspěvky tohoto člověka – „Show in news feed“ je možné odškrtnout. Takovýto člověk zůstane nadále mezi vašimi přáteli, ale nic z jeho příspěvků ani aktivit se vám neobjeví na vaší „příchozí“ zdi (newsfeed).

Krok druhý

Aby bylo jasno, v tomto nastavení se nemění nic co by se se týkalo soukromí, ovlivňuje se tím, jestli uvidíte příspěvky od tohoto konkrétního člověka. A jaké dílčí příspěvky a informace o aktivitách tohoto člověka případně nechcete vůbec vidět (proto se může například hodit zrušit Hry, pokud máte plné zuby toho, že dotyčný či dotyčná prostě pořád hrají Farmville).

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s