TIP: Facebooku nikdy nedávejte hesla k vašim poštovním schránkám

Pokud si budete zakládat účet na Facebooku, prvním krokem po vyplnění základních údajů bude možnost „najít přátele, kteří jsou již na Facebooku“. Vyhledávač přátel („Friend Finder“) je dlouhodobě jednou z velmi kontroverzních funkcí Facebooku. Hlavně proto, že mu musíte dát přihlašovací údaje ke svým e-mailovým schránkám.

Doporučení pro vyhledávač přátel na Facebooku je jasné – v žádném případě mu heslo ke svým mailovým schránkám nedávejte. Nedávejte mu samozřejmě ani heslo k čemukoliv jinému. Facebook si tato hesla zapamatuje a nebudete mít žádnou možnost tomu zabránit – a v uplynulých letech se již mnohokrát stalo, že je opakovaně použil k vyhledání vašich přátel. Získá tak kompletní přístup k vaší elektronické poště – a není vůbec známo, zda se omezí pouze na stažení kompletní „databáze“ vašich kontaktů.

Pokud snad nevěříte tomu, že by Facebook informace  uložil a kdykoliv později používal, tak si stačí přečíst informaci o tom, jak Vyhledávač přátel funguje.

Facebook nebude e-mailové adresy, které naimportujete, s nikým sdílet, ale uloží je, a může je později využít k vytváření návrhů na přátelství pro vás a další uživatele. V závislosti na poskytovateli e-mailových služeb mohou být naimportovány adresy ze seznamu kontaktů i z poštovních složek. Kontakty byste měli importovat pouze z účtů, které jsou určeny pro osobní použití.

Naimportované kontakty můžete kdykoli spravovat na stránce facebook.com/invite_history.php.

Pokud se přístupu k poště neobáváte a tuto službu chcete použít, tak je ještě možné jít cestou toho, že po použití Vyhledávače přátel si prostě heslo k mailové schránce změníte.

Na výše zmíněné adrese facebook.com/invite_history.php jinak skutečně můžete zjistit, které e-mailové adresy Facebook získal a které použil k poslání pozvánky (nezapomeňte, že Facebook velmi ochotně pošle spam na všechny maily, které mu tímto způsobem poskytnete). Na konci případného seznamu najdete možnost pro odstranění všech kontaktů. Je potřeba ale vědět, že skutečné smazání není nijak zaručeno.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s