Linkedin stále, kdykoliv bude moci, zneužije vaše kontakty

Stále platí,že jakmile se Linkedin dostane k vaším kontaktům, zneužije toho. Je to letitý problém, se kterým se Linkedin v minulosti dokonce dostalo k soudu, ale nezměnilo se prakticky nic. Na Quoře je k tomu vlákno Does LinkedIn access your email or contact list? a rozhodně stojí za přečtení.

Jediná změna za ty roky tu je, Linkedin doplnilo informaci o případném spamování vašich kontaktů a o jejich ukládání a zpracovávání kamsi do Podmínek užívání. Ale jinak to funguje stále stejně – kdykoliv uděláte tu chybu, že Linkedin umožníte ípřístup ke kontaktům, tak si je stáhne a začne využívat.

TIP: Jak z Linkedin smazat importované (synchronizované) kontakty? vám poradí, jak z Linkedin importovaná data odstranit. Bohužel to už moc nepomůže, škoda už byla způsobena

Pro řadu uživatelů to znamená, že si ani zpravidla neuvědomí, že něco takového udělali. Poměrně jasně to ukazuje i odpověď uživatelské podpory od Linkedin:

It appears you may have sent out a number of invitations using the address book import feature on our site and inadvertently uploaded your personal address book. This feature has the potential to send invitations to your entire address book if the correct box isn’t checked.

Sometimes people don’t realize they’re sending invitations this way. If it helps, I can remove your imported contacts on my end and then you will stop receiving the prompts to upgrade to these members.

x-2016-10-08-08_30_25-manage-sources-_-linkedin

Mýtus o Linkedin sbírajícím kontakty z otevřeného e-mailu

V Does LinkedIn access your email or contact list?  se ale objevuje ještě něco, co je zcela mimo mísu a ukazuje jenom to, že lidé pracující pro uživatelskou podporu u Linkedin jsou prostě ignoranti:

What you have encountered is that the people you may know could have been uploaded to LinkedIn through auto authorization if you had at any time your LinkedIn account open and accessed any of your emails through the same browser. I am very sorry for any inconvenience and frustration this has caused.

If you would like, I can delete your imported contact information from the address book upload that you completed. In order from preventing this from happening again, you will want to be careful to not open up your personal email address in the same browser when you have your LinkedIn account open.

Ano, rozumíte tomu správně, tvrdí se tam, že Linkedin může využít toho, že ve stejném prohlížeči máte otevřený (přihlášený) váš poštovní účet. Tady je nutné zdůraznit, že toto není pravda a ani to není jednoduše možné (bez instalace rozšíření do prohlížeče). Nakonec takhle hloupost přinesla další reakci z Linkedin:

Please note that Forrest Abouelnasr’s initial answer is inaccurate due to misinformation from our representative, which we’ve corrected. He’s also posted a correction in reply to his answer.

We apologize for any confusion created and will ensure we correct any further misinformation in the future.

Opatrnost je nutná

Jakkoliv Linkedin opravdu nemůže využít toho, že jste ve stejném prohlížeči přihlašení k vaší poštovní schránce, je zde nutná zásadní opatrnost. Dnes už sice Linkedin nevezme všechny vaše kontakty a nepošle na ně bez vašeho souhlasu pozvánky, ale pořád bude získané e-maily i tefony využívat pro další analýzu a párování lidí.

Je důležité mít stále na paměti, že pravidlo Linkedin, Facebooku, nikomu nedávejte heslo ke své poštovní schránce stále platí, byť dnes to poměrně zásadně komplikují aplikace na mobilních telefonech, které zpravidla vyžadují přístup ke kontaktům – což pak zpravidla znamená, že si je stáhnout a zpracují.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s