Identifikace v obchodech prostřednictvím fotografií z Facebooku?

Marketingový nástroj, ale také další možnosti ohrožení soukromí. Na oba způsoby je možné chápat nápad technologického startupu vystupujícího pod jménem Facedeals. Vlastně něco takového, co si možná pamatujete z filmu Minority Report.

Vstoupíte do obchodu a prodavač během několika sekund ví, že jste přišli, kdo jsou vaši přátelé, jaké značky a osobnosti na Facebooku máte ve své sbírce Stránek, kdo z vašich přátel má narozeniny, kdo je váš partner, rodiče, do jaké školy chodíte či jste chodili, jako co pracujete, kde bydlíte. Navíc případně i to, o čem jste v posledních dnech na Facebooku psali, jaké fotky jste si tam nahráli a kde jste byli.

Prozatím nic takového není možné bez vašeho svolení. Ale v okamžiku kdy svolení prostřednictvím aplikace Facedeals na Facebooku udělíte, bude cokoliv takového o vás mít možnost zjistit kdokoliv, kdo se stane klientem. A samozřejmě se všechny vaše informace stanou součástí budované databáze, která bude postupně obsahovat i informace od zapojených obchodů – od základních informací o tom, že jste tam byli (včetně vaší aktuální fotografie s identifikací), až po nákupní informace. Protože i to se může „hodit“.

Pro obchodníky zcela určitě lákavá možnost, nakonec u řady obchodů je běžné, že si na „své“ zákazníky „budují“ složky se záznamy a informacemi. A běžně tomu napomáhají věrnostními programy. A stejně  běžně podobné aktivity mají doplněk v podobě kamer a software na rozpoznávání obličejů. Jediné co tomu doposud chybělo je právě napojení na Facebook.

Stejně tak běžné (a stále více rozšířené) bude budování podobných zákaznických systémů využívajících mobilní telefony a mobilní platby – bezkontaktní placení v podobě NFC karet či mobilů tomu bude mohutně napomáhat. A vy co používáte Foursquare se nakonec budování podobné databáze také účastníte.

Facedeals je dílem agentury RedPepper a vedle skvělého a praktického využití má samozřejmě své stinné stránky – zasahuje významným způsobem do soukromí lidí. U těch co se do projektu zapojují bude muset řešit otázky toho jak umožnit z databáze odstraňovat věci, které tam „nechcete“ mít. Jak umožnit vyhnout se automatickému zpracování tam, kde si to vůbec nebude přát. A jak zajistit, aby v záznamech projektů nezůstávali „viset“ i lidé, kteří se k projektu nepřihlásili. Případně by nikdy nechtěli, aby byli někde zaznamenáváni.

A pro obzvlášť paranoidní? Pro ty stačí naznačit, že tady vzniká další místo sběru informací o lidech, jejich chování, s kým mluvili, jak dlouho tam byli. A to vše (opět) napojené na jednu z největších databází fotografií lidí na světě obsahující kompletní informace o těchto lidech. Tou databází je samozřejmě Facebook a fotografie i informace tma lidé už několik let dávají dobrovolně. A pokud je tam nedávají sami, ochotně je tam vkládají jejich „nic netušící“ přátelé. Ideální nástroj pro tajné služby a podobné organizace.

Google+ doplnil rozpoznávání lidí na fotografiích, musíte to ale předem povolit

Google+ má čerstvě doplněné rozpoznávání lidí na fotografiích. Nejde nakonec o žádnou závratnou novinku, v Picasa tuto technologii Google používá už poměrně dlouho. Poučen z chyb Facebooku a pozornosti věnované FTC ale musíte tuhle funkčnost nejprve povolit.

Nastavení týkající se rozpoznávání vašeho obličeje ve fotografiích najdete v Nastavení služby -> Google+ a Photos (Fotografie) na konci nabídky. „Find my face in photos and prompt people I knot to tag me“ si tak můžete nastavit podle vlastní chuti. Mé nastavení je zakázáno (nezaškrtnuto), stejně jako u Facebooku mi i zde vadí budování masivních databází fotografií s identifikovanými osobami, které je příliš jednoduše zneužitelné.

Pokud jste tuto volbu ještě nenastavili, může se vám objevit i následující dialog (zpravidla při vstupu do fotogalerií) s upozorněním na novinku a možnost nastavit si ji.

Odemknutí telefonu rozpoznáním obličeje jde možná podvést, fotkou.

Jedna z nových funkčností Androidu 4.0 (Ice Cream Sandwich) umožňuje odemknout telefon pomocí rozpozávání obličeje místo klasického zadávání PIN či hesla. Face Unlock je ale možné pravděpodobně podvést.

Google získal technologii pro rozpoznávání obličejů lidí akvizicí společnosti PittPatt – klasicky umožňuje prohledávat fotografie, nalézt na nich obličeje a identifikovat konkrétní osobu. Včetně možnosti sledovat obličeje ve videu, tedy ne pouze na statických fotografiích. Jak to v praxi funguje můžete vidět na video v článku na Engadget.com – Ice Cream Sandwich face unlock demo (video).

Face Unlock není dokonalý, jak se ukázalo i na představení Androidu 4.0 – špatné světelné podmínky mohou znamenat, že vás telefon nepozná – v takovém případě budete moci zadat klasický PIN kód/heslo. Objevily se ale i dohady, že by Face Time mohlo být možné podvést – poskytnutím obyčejné fotografie.

Na tvrzení „The face recognition unlock thing is really easily hackable. Show it a photo.“ (@koush) ale @timbray reaguje „Nope. Give us some credit.„. Nezbývá než počkat, než to někdo opravdu dokáže, nebo naopak sérií neúspěšných pokusů vyvrátí. Face Unlock je tak jako tak nutné na Androidu 4.0 aktivovat – zapnout a vyfotit vlastní obličej.

Zdroj: Android’s face unlock feature could be fooled by photo

Facebook ve velkém nasazuje rozpoznávání obličejů ve fotografiích

Automatické rozpoznávání obličejů testoval Facebook řadu měsíců – při každém nahrávání fotografií nyní pomocí této funkčnosti bude navrhovat označování štítkem (tagging), pokud podle obličeje rozpozná někoho z vašich přátel. Pokud se chcete vyhnout další invazi do vašeho soukromí, musíte tuto funkčnost zakázat.

Facebook s 600 miliony uživatelů představuje zajímavý pokus o vybudování největší databáze fotografií s identifikovanými osobami (viz Facebook nástrojem tajných služeb? 550 milionů identifikovaných lidí i s fotografiemi #konspirace). Štítkování umožňující označit na fotografii vaše přátele bylo původně čistě manuální činnost – museli jste na fotografii ručně označit někoho konkrétního.

Facebook s pomoci automatického rozpoznávání obličejů nyní každému navrhne případné označení a celý proces tak automatizuje – postačí jenom schválit navržené a budování masivní databáze fotografií identifikujících konkrétní osoby pokračuje.

Jak znemožnit automatické rozpoznávání

Facebook tuto původně omezeně dostupnou funkčnost nasazuje plošně a celosvětově. A jak už je u Facebooku běžným způsobem chování, pokud nezamezíte zneužívání vašich fotografií pro automatické rozpoznávání obličeje, budete automaticky označováni při každém nahrávání fotek vašimi „přáteli“.

Jděte přes Účet -> Nastavení soukromí -> Upravit Nastavení  a zde klikněte na „Upravit nastavení“ u Navrhnout přátelům fotky, na kterých jsem já a nastavte na Zakázáno.

A když už budete nastavovat tuto novou vlastnost „soukromí“, tak na témže místě můžete změnit nastavení pro Fotky a videa, na kterých jste označeni – z nabídky vyberte přizpůsobit a poté vyberte Jenom já. Označování ve fotografiích se nemůžete vyhnout, ale můžete zamezit tomu, aby se o tom dozvěděli další lidé (viz též Návod: Jak znemožnit zneužívání označování (tagging) ve fotografiích).