Menu Zavřeno

Proč se v Česku neslaví Cyber Monday? Black Friday je velmi rozšířené


V České republice se Cyber Monday netěší takové popularitě jako Black Friday, především z několika důvodů:

  1. Historický a kulturní kontext: Cyber Monday má svůj původ v USA, kde byl zaveden jako online doplněk k tradičnímu Black Friday, který je spojen s kamennými obchody. V Česku nemá Black Friday tak hluboké kořeny a je vnímán spíše jako marketingový nástroj než jako kulturní tradice.
  2. Tržní dynamika: Český trh je menší a má své specifika, včetně odlišných nákupních zvyklostí a preferencí. Mnoho českých spotřebitelů využívá slevy Black Friday, ale nevytváří se zde tak výrazný rozdíl mezi nákupy v kamenných obchodech a online, jako je tomu v USA.
  3. Saturace slevových akcí: V Česku se konají různé slevové akce po celý rok, což může vést k určitému “slevovému únavě” mezi spotřebiteli. Black Friday má větší mediální pozornost, ale Cyber Monday může být vnímán jako jedna z mnoha slevových akcí.
  4. Globální e-commerce trend: S rostoucím důrazem na e-commerce a online nákupy se hranice mezi Cyber Monday a Black Friday stírají i ve světě. Mnoho obchodů nabízí slevy online i v kamenných obchodech současně.
  5. Marketing a propagace: V Česku je Black Friday více propagován a marketingově využíván, což zvyšuje jeho viditelnost a popularitu. Cyber Monday nemusí dostávat stejnou úroveň propagace.

Toto vysvětluje, proč Cyber Monday není v Česku tak rozšířený jako Black Friday, ale je důležité si uvědomit, že trh se neustále vyvíjí a preference spotřebitelů se mohou měnit.

Posted in Česky

Související