Menu Zavřeno

Proč se říká Babí léto? A pro jaké období roku se používá?


Výraz “Babí léto” označuje období teplého a slunečného počasí, které přichází v pozdním létě nebo na začátku podzimu, často po prvních chladnějších dnech. Toto období je známé v mnoha kulturách a má různá jména. V angličtině se například nazývá “Indian summer”, zatímco v některých dalších jazycích má obdobný význam jako “Babí léto”.

Co se týče původu názvu “Babí léto”, existuje několik teorií:

  1. Odkaz na staré ženy: Podle jedné z populárních teorií je “Babí léto” obdobím, kdy starší ženy (báby) dokončují sklizeň a připravují se na zimu. Teplé počasí jim tedy přijde vhod.
  2. Vlákna pavučiny: V období babího léta je často možné vidět v přírodě létající vlákna pavučiny, která se někdy nazývají “babiččiny vlasy” nebo “bábiným vlásečnicím”. Toto může být další důvod, proč se tomuto období říká “Babí léto”.
  3. Pohanské rituály: Některé zdroje uvádějí, že “Babí léto” může mít původ v pohanských rituálech oslavujících bohyni stáří.

V České republice a na Slovensku se “Babí léto” obvykle vztahuje k období konce září až začátku října, ale přesné datumy se mohou lišit v závislosti na konkrétním roce a počasí.

PS: Vysvětlení Ústavu pro jazyk český v hesle babí léto nabízí i další možnou variantu. A můžete si ověřit, nakolik se AI trefila či nikoliv.

Posted in Česky

Související