Menu Zavřeno

Pátek třináctého? Proč ho někteří lidé považují za pohromu a děsí se ho?

Pátek třináctého je v mnoha kulturách považován za nešťastný den. Existuje několik teorií a legend, které vysvětlují, proč je tento den obklopen mýty a pověrami. Některé z nejznámějších teorií zahrnují:

  1. Poslední večeře: Jedna z nejznámějších teorií souvisí s biblickým příběhem o Poslední večeři, kde bylo 13 lidí přítomno u stolu – Ježíš a jeho 12 apoštolů. Jeden z nich, Juda Iskariotský, Ježíše zradil, což vedlo k jeho ukřižování, které se konalo v pátek. Proto je kombinace pátku a čísla 13 považována za nešťastnou.
  2. Nordická mytologie: V jednom z příběhů se 12 bohů sešlo na hostinu ve Valhalle. Loki, boh chaosu a klamu, nebyl pozván, ale přesto se dostavil jako třináctý host. V důsledku jeho přítomnosti byl oblíbený bůh Baldur zabit. Tento příběh může také přispět k negativnímu vnímání čísla 13.
  3. Zmizení templářského řádu: V pátek 13. října roku 1307 byli mnozí rytíři templáři ve Francii zatčeni na příkaz krále Filipa IV. Toto datum je někdy uváděno jako jeden z důvodů, proč je pátek třináctého považován za nešťastný den.
  4. Numerologie: V numerologii je číslo 12 často považováno za „úplné“ nebo „dokonalé“ číslo (12 měsíců v roce, 12 znamení zvěrokruhu atd.). Číslo 13 pak představuje neúplnost nebo nepravidelnost.
  5. Moderní kultura: V 20. století se obavy z pátku třináctého staly populárním tématem v literatuře a filmu, což může také přispět k jeho obecnému vnímání jako nešťastného dne.

Je důležité si uvědomit, že mnoho z těchto příběhů a pověr je založeno na tradicích a kulturách, které mohou být v různých částech světa různé. Pro mnoho lidí je pátek třináctého jen dalším dnem v kalendáři a nemá na ně žádný speciální význam.

Má to nějakou souvislost s rčením “třináct, pánbůh při nás”

Ano, rčení “třináct, pánbůh při nás” je česká fráze, která je používána k odvrácení zla nebo neštěstí. Má stejný účel jako anglické “knock on wood” (u nás se říká “ťuknout si na dřevo”). Toto rčení reflektuje staré pověry spojené s číslem třináct a jeho údajnými negativními konotacemi.

Toto rčení může být používáno v situacích, kdy se někdo obává, že by mohl přivolat neštěstí tím, že mluví o něčem pozitivním nebo když se zmíní o možném neštěstí. Užívání fráze “třináct, pánbůh při nás” je způsob, jak se chránit před neštěstím nebo negativní energií.

Je zajímavé, jak různé kultury mají své vlastní rituály a fráze pro odvrácení neštěstí, a tato česká fráze je dobrým příkladem toho, jak lidé po celém světě reagují na pověry spojené s číslem třináct.

Je-li pátek třináctého tak smolný, proč si lidé v tento den tolik sází do loterií?

Pátek třináctého je sice v mnoha kulturách považován za nešťastný den, ale paradoxně právě kvůli této pověře se někteří lidé rozhodnou tento den vsadit v loterii nebo podniknout jinou hazardní aktivitu. Existuje několik důvodů, proč by to mohli dělat:

  1. Vzdor pověrám: Někteří lidé si myslí, že výzva nebo vzdor těmto pověrám může přinést štěstí. Sází proto v pátek třináctého, aby “vyzvali” osud.
  2. Speciální akce a nabídky: Vzhledem k tomu, že mnoho lidí věří v nešťastný vliv pátku třináctého, mohou některé loterijní společnosti nabízet speciální slevy nebo akce, aby přilákaly více sázkařů.
  3. Psychologie: Pokud někdo vyhraje v loterii v pátek třináctého, může to být považováno za velmi neobvyklé a tedy památné. Toto vnímání může lidi motivovat k tomu, aby tento den sázeli více než jindy.
  4. Příležitost k zábavě: Pro mnoho lidí je sázení způsobem zábavy, a sázet v pátek třináctého může být způsob, jak oslavit tento zvláštní den a možná dokonce “přelstít” osud.
  5. Optimismus: Někteří lidé jsou prostě optimističtí a věří, že i přes pověry mohou mít štěstí.

Je třeba zdůraznit, že hazardní hry jsou založeny na náhodě a pravděpodobnosti, a ať už si člověk sází v jakýkoliv den, šance na výhru zůstávají stejné. Pátek třináctého a s tím spojené pověry přidávají jen další rozměr kultury a zábavy k těmto hrám.

PS: Chcete se podívat na kompletní konverzaci s AI? Po výše uvedeném ještě pokračuje vytvořením upoutávky pro sociální sítě a návrhem na to jak by měl vypadat ilustrační obrázek. Mrkněte sem.

PPS: Obrázek v záhlaví je generován v Canva. Prompt jsou klíčová slova navržená ChatGPT. MIcrosoft Bing Create odmítá generovat prakticky cokoliv pro “porušování pravidel”. Zbláznilo se jim to: Calendar, Highlighted date friday 13th, Number 13, Lottery ticket, Symbols of luck (four-leaf clover, horseshoe), Symbols of bad luck (broken mirror, black cat), AI icon, Neural network, Dark and light contrast.

Posted in Česky

Související