Menu Zavřeno

Kde se vzal velikonoční zajíček?

Existuje mnoho teorií a pověstí o tom, jak se velikonoční zajíček stal tradičním symbolem Velikonoc. Jedna z nejrozšířenějších teorií říká, že starověcí Germáni věřili v bohyni Eostre (také nazývanou Ostara nebo Eastre), která byla spojována s jarem, plodností a novým začátkem. Podle této legendy se Eostre objevila před svými stvořeními jako zaječice a zaznamenala, jak jeden z jejích zaječat se proměnil v vejce. Tento příběh se stává symbolem nového života, jara a obnovy a vyjadřuje se pomocí zdobení vajec a dávání velikonočních zajíčků.

Další teorie říká, že tradice velikonočního zajíce pochází z německého prostředí, kde byl v 16. století poprvé zaznamenán obraz zaječího doupěte s vejci, které děti hledají. Odtud se tradice rozšířila do ostatních zemí.

Existuje také teorie, že Velikonoční zajíc byl spojován s keltským bohem plodnosti jménem Oestre. Velikonoční zajíc byl také spojován s pohanským svátkem Eostre, který byl slaven v době jarní rovnodennosti.

Nicméně, i když existuje několik teorií o původu velikonočního zajíce, pravděpodobně se neví s jistotou, jak tato tradice vznikla. Nicméně, dnes je velikonoční zajíc vnímán jako pozitivní symbol nového začátku, obnovy a plodnosti.

Posted in Česky

Související