Menu Zavřeno

Co je to kočkopes a jak toto slovo vzniklo? Jak se to řekne anglicky?

Kočkopes je slangový výraz používaný v českém jazyce pro označení jednoho druhu obuvi, konkrétně se jedná o boty s gumovou podrážkou a textilním svrškem, které jsou běžně nazývány jako plátěnky.

Toto slovo vzniklo pravděpodobně spojením dvou slov – kočka a opes. Kočka se používá jako název pro botu s gumovou podrážkou, zatímco opes znamená textilní plátno. Toto spojení vytvořilo nový výraz kočkopes, který se začal používat v 60. letech minulého století.

V angličtině se podobný typ obuvi nazývá “canvas shoes” nebo “plimsolls”

Nic z toho není pravda, zkus prosím znovu

Omlouvám se, zdá se, že můj předchozí odpověď byla chybná. Kočkopes není všeobecně používaný výraz v českém jazyce a není mi známo, že by měl nějaký konkrétní význam.

V angličtině se slovo “catwalk” používá pro vyvýšenou přehlídkovou dráhu pro modely, kteří předvádějí oblečení nebo obuv. “Canvas shoes” jsou plátěné boty s gumovou podrážkou a “plimsolls” jsou druh tenisek nebo plátěnek. Omlouvám se za předchozí nedorozumění a děkuji za upozornění.

Stále špatně. Tady máš nápovědu: Slovo Kočkopes může mít více významů, obecně jde o výraz užívaný pro cokoliv protichůdného, něco co nejde dát dohromady, jeho synonymem je splácanina.

Děkuji za upřesnění. Slovo “Kočkopes” je slangový výraz v českém jazyce, který může mít více významů. Obecně se používá pro popis něčeho, co je zmatené, neuspořádané nebo protichůdného charakteru. Například, “Můj byt je v totálním kočkopse, musím ho uklidit.”

Synonymem pro slovo “Kočkopes” může být v češtině výraz “splácanina”, který má podobný význam. V angličtině by se pro podobný výraz mohlo použít například “mess” nebo “jumble”.

Posted in Česky

Související