Menu Zavřeno

Proč polovina Čechů nepozná, že novinářský text vytvořila AI?

Existuje několik možných důvodů, proč polovina Čechů nemusí poznat, že novinářský text vytvořila umělá inteligence (AI).

Za prvé, moderní AI systémy pro tvorbu textu, jako je například GPT-3, jsou natolik pokročilé, že dokážou vytvořit texty, které jsou velmi podobné těm, které by mohl napsat člověk. Tyto systémy používají velké množství dat a strojového učení, aby se naučily generovat texty, které jsou gramaticky správné, dobře strukturované a logicky uspořádané.

Za druhé, lidé se mohou spoléhat na tradiční způsoby, jaké novináři používají pro psaní textů, jako jsou novinové zprávy, reportáže nebo komentáře. Mnoho lidí očekává, že novináři provádějí výzkum, hovoří s odborníky a citují zdroje, aby vytvořili své články. Protože AI systémy dokážou analyzovat a syntetizovat obrovské množství informací rychleji než lidé, mohou tyto systémy vytvořit text, který je v mnoha ohledech srovnatelný s textem napsaným člověkem.

Za třetí, lidé se mohou spoléhat na to, že vydavatelství a zpravodajské agentury mají standardy kvality a ověřování faktu. Pokud je novinářský text vydán prostřednictvím respektovaného vydavatele nebo agentury, mohou lidé předpokládat, že text byl ověřen a že informace v něm jsou pravdivé. V tomto případě se lidé nemusí ptát, zda text byl vytvořen umělou inteligencí nebo člověkem.

Vzhledem k tomu, že AI systémy pro tvorbu textu se stále zlepšují a že se stávají stále sofistikovanějšími, může být v budoucnu stále těžší rozeznat, zda novinářský text byl vytvořen umělou inteligencí nebo člověkem.

PS: To o té polovině Čechů teoreticky vyšlo v průzkumu od IPSOS.

Posted in Česky

Související